różowa maszyna do waty cukrowejCo to jest wata cukrowa?

Wata cukrowa to nic innego, jak drobne nitki cukrowe nawinięte na drewniany patyk lub papierowy rożek (forma preferowana w USA). Wata cukrowa w formie, jaką znamy dziś pojawiła się na przełomie XIX i XX wieku i bardzo szybko zdobyła spore grono wielbicieli. Pierwszy patent maszyny do wytwarzania waty cukrowej został zarejestrowany już w 1899 roku przez panów John C. Whartona i Williama Morrisona. Pierwotnie wata cukrowa była nazywana "fairy floss", której to nazwy dalej używa się w Australii. W pozostałych częściach globu najcześciej używanymi nazwami są "cotton candy", "candyfloss", czy "candy floss". 

 

Poniżej prezentujemy krótki film, jak wygląda wytwarzanie waty cukrowej.

 

 

Co potrzeba do zrobienia waty cukrowej?

składniki do waty cukrowej

1. Maszyna do waty

Na rynku dostępnych jest wiele modeli maszyn do produkcji waty. Można znaleźć małe, niedrogie maszynki elektryczne do użytku domowego oraz profesjonalne maszyny do obsługi dużych imprez i ciągłej, wielogodzinnej pracy.

Wyróżniamy profesjonalne maszyny gazowe oraz elektryczne. Te pierwsze zasilane są z akumulatora 12V lub sieci elektrycznej, a do topienia cukru użyty jest palnik gazowy. Jeśli natomiast chodzi o maszyny elektryczne, do ich prawidłowego funkcjonowania wymagany jest jedynie dostęp do zasilania 230V. W takich maszynach energia elektryczna potrzebna jest zarówno do pracy silnika obrotowego oraz do zasilenia grzałki do topienia cukru.

2. Miarka oraz cukier

Do wytwarzania waty cukrowej używamy zwykłego białego cukru oraz miarki, którą będzie można wsypać odpowiednią ilość cukru do głowicy. 

Chcąc uzyskać kolorową lub smakową watę cukrową konieczne jest wcześniejsze zabarwienie cukru barwnikami spożyczwymi oraz dodanie porządanego aromatu.

Trzeba pamiętać, iż uzyskanie wyrazistego koloru waty, możliwe jest jedynie poprzez dodanie dużej ilości sztucznego barwnika! Naturalne barwniki spożywcze oprócz nadania koloru zmieniają również smak gotowego produktu.

3. patyki do waty

By móc cieszyć się gotową do spożycia watą cukrową konieczne są również specjalne drewniane patyczki.

W naszej firmie używamy wyłącznie atestowanych patyków z drewna bukowego.

 

Jak zrobić watę cukrową?

jak zrobić watę cukrową

Gdy mamy przygotowane już wszystkie składniki, maszyna jest włączona i dobrze rozgrzana, możemy zaczynać! 

Nabieramy odpowiednią ilość cukru w miarkę (warto już mieć przygotowany patyczek w drugim ręku), wsypujemy cukier do wnętrza głowicy i czekamy, aż zaczną z niej wyskakiwać cukrowe nitki. Teraz naszym zadaniem jest umiejętne nawinięcie słodkiej pajęczyny na nasz patyczek i... gotowe! Możemy cieszyć się słodką chmurką, za którą szaleją nie tylko dzieci, ale również dorośli, którzy z przyjemnością wracają wspomnieniami do lat dzieciństwa.

Jak to działa? 

Mechanizm powstawania waty cukrowej jest bardzo prosty.

Wsypany do głowicy cukier poddawany jest bardzo wysokiej temperaturze, która doprowadza do jego karmelizacji/rozpuszczenia. Natomiast nieustanny, szybki ruch obrotowy głowicy powoduje, iż skarmelizowany cukier jest z niej wyrzucany i w kontakcie z zimnych powietrzem zastyga tworząc cieniutkie, długie nitki przypominające watę lub pajęczą nić. 

 

Czy wata cukrowa jest zdrowa?

czy wata cukrowa jest zdrowa

Jako produkt wytwarzany w 100% z cukru, wata cukrowa nigdy nie będzie zdrowym produktem żywnościowym i nie powinna być spożywana zbyt często. Ale jako słodycz i atrakcja spożywana okazjonalnie, dostarcza o wiele mniej kalorii i cukru niż wiele codziennie spożywanych przez dzieci produktów.  

Średnia wata cukrowa wytwarzana jest z ok 20g cukru, który dostarcza organizmowi ok 80 kcal! (4 łyżeczki cukru).  Dla porównania szklanka 250 ml popularnych napoi gazowanych, herbat mrożonych, czy nawet soków przecierowych zawierają o 25-30% więcej cukru i kalorii, nie wspominając o pozostałych, szkodliwych dla organizmu barwnikach i substancjach konserwujących.

 

Wynajem waty cukrowej - Warszawa

Jeśli po zapoznaniu się ze wszystkimi informacjami na temat waty cukrowej, dalej macie ochotę na słodką chmurkę, zapraszamy do kontaktu i zamówienia stanowiska z watą cukrową na Waszą imprezę. Wynajmujemy przedstawione na zdjęciach maszyny wraz z obsługą i wszystkimi materiałami. Wata cukrowa to zaraz po klaunach animatorach jedna z naszych najczęściej świadczonych usług na terenie Warszawy i okolic. Więcej informacji na temat wynajmu i cennika:

Cennik wynajmu stanowisk do waty cukrowej - Warszawa i okolice

 
©2013   Urodziny Marzeń - Imprezy dla dzieci